Koken
Inleiding
Vuur heeft me al altijd gefascineerd. Als kind was ik betoverd door de manier waarop een kleine vonk kon uitgroeien tot een krachtig, levendig vuur. Ik herinner me de uren die ik doorbracht met het (proberen) maken van vuur op verschillende manieren: met een vergrootglas zonlicht concentreren op een hoopje droge vezels; met vuurstenen die ik had gevonden, en zelfs met primitieve technieken zoals het wrijven van stokjes tegen elkaar. Die pogingen waren vaak meer oefening in geduld en volharding dan in het daadwerkelijk maken van vuur, maar ze gaven me een diep respect en bewondering voor dit elementaire proces.
- Cooking techniques (tripod, hole in ground, …)
- Jerky = smoking / drying?
- Grilling
- tripod over open fire
- hot stone
- on a stick
- Drying
- Smoking
- Buscraft oven
- Burried in the ground
- Tea and infusions
- Tripod over open fire
- Verwerken visvangst en jacht
- vissen slachten, kuisen en fileren
- dieren slachten, kuisen en verwerken
- Eten langer bewaren
- roken
- drogen en vriesdrogen

Op deze pagina
Kooktechnieken
Het spreekt voor zich dat een vuurtje maken de nodige risico’s inhoudt wees dus verstandig als je een vuurtje maakt. Maak in geen geval vuur op plaatsen waar dit verboden is. Daarnaast hebben we nog een aantal tips, een bosbrand is een doodzonde, respecteer dus de natuur en ga er met zorg mee om.
- Is het al dagen droog en heet probeer dan in eerste instantie om géén vuur te maken er bestaat genoeg voedsel die je koud kunt eten. Neem geen risico’s!
- Maak de omgeving vrij van takken, bladeren, … een vonkje is genoeg om een volledig bos in lichterlaaie te zetten. Zelfs in de winter als de ondergrond vochtig is. Maak een cirkel met een diameter van minimum anderhalve meter vrij.
- Je kunt met je handen wat in de grond graven om te voelen of de grond vochtig is. Daarnaast voel je onmiddellijk ook met welk soort ondergrond je te maken hebt, een loofbos is vaak veiliger dan een naaldbos. Een vuur kan ondergronds verder smeulen en ettelijke meters verder en opnieuw ontbranden. De grond in een naaldbos is, zeker indien droog, zeer fluffy en zelfs brandbaar. Vermijd een vuur in een naaldbos tenzij de ondergrond ontzettend vochtig is.
- Beperk de omvang van je vuur. Om wat water te keuken heb je heus geen gigantisch kampvuur nodig. Hou het klein en maak indien mogelijk gebruik van een opvouwbare houtbrander, fire bowl of hobo stove. Ook een klein gasvuurtje of zelfs een Zweedse toorts of fakkel is vaak veiliger dan een open vuur. Daarnaast is dit ook een stuk ecologischer, een halve boom opbranden om een warm theetje te drinken… ik dacht het niet!
- Hou rekening met de wind. Als het hard waait heb je meer kans dat je vlammen of vonkjes een ongewenste richting uit gaan. Je vuur zal vaak ook heel wat heter branden. Maak in dit geval liever een vuurtje uit de wind of geen vuurtje.
- Indien mogelijk zorg dat je voldoende water bij de hand hebt om eventuele vuurtjes toch onmiddellijk te blussen
- Als je je vuur achter laat, zorg dan dat het volledig gedoofd is en bedek de ondergrond opnieuw met bladeren zo laat je de plek achter zoals je ze gevonden hebt en blijft het ongerept voor iedereen. Laat in geen geval vuilnis achter!


Brandstof (Fuel)
Eens ons aanmaakhout goed brandt kunnen we gebruik maken van die warmte om ons brandhout aan te steken. Eenmaal dit goed brand kun je je vuur eenvoudig onderhouden door op gepaste tijden het van extra brandstof of hout te voorzien.
Goede brandstof is bij voorkeur meer dan een pols dik en ongeveer een armlengte lang. Daarnaast is het fijn om weten dat droog hout beter zal branden en minder rook zal vormen. Vochtig houd kun je aan de rand van je vuur plaatsen om wat te drogen of indien je geen andere optie hebt kun je dit ook gebruiken als je voldoende warme kolen hebt.
Technieken
Vuur door wrijving
inleiding (kooltje, vogelnestje)
de vuurboor
de vuurploeg
de vuurboog
de pomp-vuurboor
de vuurzaag
het vuurkoord
watten en as
Vuur met vuurslag
steen op steen, vuurslag op steen
Vuur met lucifers of aansteker
dfg
Vuur met ferrocerium staaf
feathersticks of veerstokken, berkenbast, technieken
Opstellingen
top down, zelf voedend vuur, Zweedse toorts, …